terug

Aanklager houdt vast aan taakstraf

Bron: Brabants Dagblad

door Erik van Hest
VEEN/DEN BOSCH Hij had de boel proberen te sussen, omstanders weggetrokken toen zij een agent belaagden en een belangrijke bijdrage geleverd in het stoppen van het geweld. Toch werd een 35-jarige Wijk en Aalburger in augustus 2009 veroordeeld voor zijn rol in de ongeregeldheden tijdens oud en nieuw in Veen van dat jaar. „En dat is krom”, vond de man, die een werkstraf van 20 uur en twee weken voorwaardelijk kreeg opgelegd wegens geweld tegen de politie. Gisteren stond de Wijk en Aalburger opnieuw voor de rechter om in hoger beroep zijn straf van tafel te krijgen.

Ook een 33-jarige Veener verscheen voor de rechtbank in Den Bosch om zijn veroordeling (80 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijk) aan te vechten. Laatstgenoemde zou tijdens de nieuwjaarsnacht een auto in brand hebben gestoken op de centrale kruising van Veen en geweld hebben gebruikt tegen agenten. Dat eerste feit ontkende hij niet. „Ik kan me door alle hectiek niet herinneren dat ik iets brandends in de auto heb gegooid, maar het zou kunnen”, zo herhaalde hij. Met de aanklacht dat hij geweld tegen agenten zou hebben gebruikt, was hij het niet eens. Ook de Veener wilde daarom zijn straf aanvechten.

Tweeënhalf jaar na dato hebben de twee mannen het nog steeds moeilijk met de nasleep van de rellen in Veen, vertelden ze. Ook de indrukken van de tien dagen voorarrest die zij na hun arrestatie kregen, hebben ze nog niet goed kunnen verwerken. Oud en nieuw in Veen hebben ze de afgelopen twee jaar gemeden.

Verstandig, vond advocaat-generaal Willemsen. Die toonde zich niet gevoelloos voor de soms emotionele uitleg van de mannen, en benadrukte dat zij zichzelf in de problemen brachten door zich op te houden in de groep feestgangers die tijdens de betreffende nacht duidelijk uit was op het opstoken van auto’s. Volgens de advocaten van beide mannen, Mr. Esther Vroegh en Mr. Robert van der Lande, is er echter geen enkel bewijs dat zij inderdaad bij de groep onruststokers hoorden. De aanklager liet in beide gevallen de voorwaardelijke celstraf vallen, maar handhaafde de 20 urige werkstraf voor de Wijk en Aalburger. De eis voor de Veener kwam neer op 180 uur werkstraf waarvan 160 voorwaardelijk. Met aftrek van voorarrest betekent dit dat beiden ‘klaar’ zijn. Maar daar gaan ze niet mee akkoord. Ze vrezen dat een veroordeling een precedentwerking heeft in een eventuele civiele zaak. Die zou kunnen worden aangespannen door agenten die bij de rellen gewond raakten.

Uitspraak over twee weken.