terug

Advocaat herhaalt eis bij Hof voor vervolging Maria Mosterd

ARNHEM – De advocaat van Manou, de loverboy in de boeken van Maria Mosterd, heeft voor de tweede keer een eis om vervolging van vier personen wegens smaad, laster en belediging neergelegd bij het gerechtshof in Arnhem. Het gaat om Maria zelf, haar moeder, de uitgever van haar boeken en de man die haar boek wil verfilmen.

Volgens de advocaat, Esther Vroegh, moest ze deze opmerkelijke stap maken omdat het Hof het beklag heeft afgewezen zonder dat de klager ook maar op enigerlei wijze zijn klaagschrift heeft kunnen toelichten. „Mijn cliënt wil gehoord worden. Dat had ook gewoon gemoeten”, zegt Vroegh. Ze vindt dat het Hof in strijd handelt met de algemene beginselen van behoorlijke procesrecht. Bovendien is volgens haar door de uiterst summiere motivatie van nauwelijks een pagina, inclusief samenvatting van de klacht, de schijn gewekt dat de klacht niet serieus wordt genomen. Om haar tweede verzoek op de agenda te krijgen, verwijst ze naar een uitspraak in een gelijksoortige zaak van het hof in Den Bosch uit december 2005.

Manou zegt dat hij geen loverboy is en ook niets te maken heeft met drugs en wapenhandel. Maria noemde in haar boeken ‘Echte mannen eten geen kaas’ en ‘Bindi’ nooit zijn ware naam, maar aan de vooravond van een tv-interview met Manou deed dat ze dat wel in een filmpje op YouTube. Dat was voor de man aanleiding aangifte te doen.

Het OM besloot na onderzoek af te zien van strafvervolging, onder meer omdat niet te achterhalen zou zijn wie verantwoordelijk is voor het plaatsen van het filmpje op internet. Vroegh vindt dat er gebrekkig onderzoek is gedaan.