terug

Eis tot 2,5 jaar na oplichten fiscus

Bron: Parool

PAUL VUGTS

AMSTERDAM Justitie eist straffen tot tweeënhalf jaar cel voor de vier hoofdverdachten van de grootschalige belastingfraude met gestolen identiteiten van vooral Amsterdamse slachtoffers, waarmee zij de fiscus voor zeker tonnen benadeelden.

Voor Nelson M. vraagt officier van justitie Frouke Heus de hoogste straf, dertig maanden cel, omdat ze hem ziet als de leider van de ‘criminele organisatie’ die op zeer grote schaal met (vooral) valse aangiften van de inkomstenbelasting fraudeerde.

M. (33) en medeverdachte Saied H. (32), tegen wie justitie een jaar cel eist, kwamen via Saieds broer, die bij de Belastingdienst in Rijswijk werkte, en een ‘hypotheekadviseur’ aan lijsten met persoonsgegevens, waarmee ze valselijk aangifte deden.

Zonder dat de slachtoffers het wisten, lieten ze vaak rond de tienduizend euro aan teruggaven storten op rekeningen waarvoor ‘katvangersadressen’ in vooral Amsterdam-Zuidoost werden gebruikt.

Volgens aanklager Heus hebben de verdachten de werkelijke belastingplichten door hun handelwijze ernstig benadeeld en hebben ze door het omkopen van medewerkers van de Belastingdienst de integriteit van de fiscus ernstig aangetast. Tegen H.’s broer en een kennis die zich hypotheekadviseur noemt, eiste ze werkstraffen.

Raadsvrouw Esther Vroegh van hoofdverdachte M. benadrukte gisteren hoe kinderlijk eenvoudig de verdachten via het Rijswijkse kantoor aan de lijsten met geheime gegevens van belastingplichtigen konden komen. De beveiliging van de Belastingdienst stelt volgens haar niets voor en zij heeft sterk de indruk dat de medewerkers van de fiscus al vaker fraudeerden, aangezien ze binnen een dag waren om te kopen. Het verbaast haar dat de corrupte medewerkers van de Belastingdienst slechts voor de politierechter hoeven te komen, waar ze maar kleine straffen kunnen krijgen.

De verdachten gaven tijdens het proces, dat deze week drie dagen in beslag nam, vooral elkaar de schuld. Advocaat Vroegh stelt dat justitie Nelson M. ten onrechte neerzet als ‘de spin in het web’, vooral op grond van verklaringen van medeverdachte Saied H., die volgens haar ‘bol staan van de leugens’.

De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.

Copyright: Kamilla Leupen

Amsterdam, vrijdag 10 december 2010