terug

Gemeente Aalburg wil groep rond caravanbrandschade laten betalen

VEEN – ‘Omstanders brand zijn aansprakelijk’. Zes inwoners van Aalburg zijn door de gemeente aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan tijdens een brandstichting in Veen op 23 december.
door Erik van Hest
AALBURG – De gemeente Aalburg heeft zes inwoners aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan bij een brandstichting in de Grotestraat in Veen op 23 december. Die avond werden ter hoogte van cafetaria LaTeJa midden op straat een caravan en huisraad in brand gestoken. Volgens de gemeente werd er voor 3.000 euro schade aangericht. Zo raakte het wegdek beschadigd, moest de rommel verwijderd worden en moest de straat schoongemaakt worden vanwege het roet. De kosten zouden volgens de gemeente nog kunnen oplopen.
Donderdag werd al een 24-jarige Veener opgepakt wegens zijn betrokkenheid bij de brand (zie kader). In totaal zes personen hebben nu een brief ontvangen waarin staat dat zij aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Hoewel de zes personen volgens de gemeente niet per se de brand hebben veroorzaakt, zijn zij wel verantwoordelijk voor de schade door deel te nemen aan ‘groepsgedragingen’ rond de brand.

Advocaat Esther Vroegh, die in het verleden twee Veeners met succes verdedigde tegen een aanklacht wegens openlijke geweldpleging tijdens oud en nieuw, ziet hierin een nieuwe aanpak door de gemeente. “In plaats van een aanklacht op basis van openlijke geweldpleging, gooit de gemeente het nu op civiele aansprakelijkheid.” Volgens Vroegh zal dan wel eerst moeten worden vastgesteld dat de betreffende personen inderdaad deel uitmaakten van de groep en dat die groep als doel had schade aan te richten.