terug

Hoger beroep nieuwjaarsrellen Veen

Bron: Brabants Dagblad

VEEN De Veense jaarwisseling van 2008-2009 ligt logischerwijs minder vers in het geheugen dan die van afgelopen weekend. Maar de juridische afwikkeling van de door rellen ontsierde nieuwjaarsviering van twee jaar terug is nog steeds niet afgerond. Vier veroordeelde relschoppers zijn tegen de straf die ze in augustus 2009 kregen in beroep gegaan.

De behandeling daarvan vindt deze maand plaats door het gerechtshof in Den Bosch.
Twee jaar geleden ging het helemaal mis op het beroemde ‘kruis’ in Veen. Twee auto’s vlogen in brand. De chauffeur van één van die auto’s werd door de politie in de kraag gegrepen. Hij had zijn Opel Vectra kort daarvoor met een snelheid van 70 km/h dwars door een aantal dranghekken gereden.

Een menigte van ongeveer vijftig man bevrijdde de chauffeur (die overigens nooit is aangehouden), en gebruikte daarbij grof geweld. Omstanders trokken agenten aan het haar, schopten hen en deelden klappen uit.

De politie, met vier personen zwaar in de minderheid, stond met de rug tegen de muur. Eén van hen voelde zich dermate bedreigd dat hij zijn pistool trok.

Naar aanleiding van de rellen werden werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen uitgedeeld. Het beroep daartegen wordt op 24 januari behandeld tijdens een zogenaamde rolzitting. Het hof bekijkt dan of er nog aanvullende stappen genomen moeten worden voordat de zaak inhoudelijk behandeld wordt. Een aantal maanden later worden de partijen nogmaals gehoord.

Esther Vroegh, advocate van een veroordeelde Wijk en Aalburger, motiveert het hoger beroep van haar cliënt. Die werd veroordeeld tot 20 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijk. Ook moest hij een kleine schadevergoeding aan een politie-agent betalen.

„We gaan tegen alle straffen in beroep, maar willen in ieder geval die schadevergoeding van tafel hebben. Dit  met het oog op een civiele procedure, die de agenten kunnen aanspannen. Een van de agenten zegt bijvoorbeeld een gehoorbeschadiging te hebben. Dat is nog een jonge man. Als de rechter bij de behandeling van een civiele procedure constateert dat er eerder een schadevergoeding aan hem is toegekend, dan spreekt dat niet voor mijn cliënt. En dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn.”