terug

Smartengeld voor ‘dader’ steekpartij

Bron: Haarlems Dagblad

HAARLEM – De Haarlemmer Menno van G., de man die in april 2009 in de Haarlemse Phoenixstraat uit noodweer een 38-jarige plaatsgenoot doodstak, moet een schadevergoeding van ruim 53.000 euro krijgen. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam beslist.

Van G. werd wegens de steekpartij aanvankelijk tot 4,5 jaar cel veroordeeld, maar het Hof ontsloeg hem in juli 2010 van rechtsvervolging. Dit omdat hij uit intense angst had gehandeld.

Het Hof vindt het aannemelijk dat Van G., die ruim een jaar heeft vastgezeten, tijdens zijn detentie een posttraumatisch stress syndroom heeft opgelopen. Voor die stoornis is hij in de gevangenis niet behandeld. Dat heeft negatieve gevolgen voor zijn geestelijke gezondheid, oordeelt het Hof. Daarom krijgt Van G. een beduidend hogere schadevergoeding dan gebruikelijk bij onterechte gevangenschap.

De steekpartij speelde zich af in de nacht na Pasen 2009, na afloop van een kunstenaarsmanifestatie. De man die hij ernstig verwondde, zou hem daarvoor diverse keren hebben geprovoceerd en aangevallen. Toen de ‘lastpak’ hem op straat opnieuw te lijf ging, haalde Van G. een zakmes tevoorschijn. Bij een zwaaiende beweging werd de agressieve man in de halsslagader geraakt. Het 38-jarige slachtoffer overleed in het ziekenhuis.

Van G. is blij met de schadevergoeding die het gerechtshof in Amsterdam hem heeft toegewezen, aldus zijn advocaat Annieke Bloemberg. ”Het is voor hem ook een erkenning van het feit dat hij vanwege de onbehandelde posttraumatische stressstoornis een zwaardere detentie-ervaring heeft gehad dan een gemiddelde persoon.”