terug

Bolletjesslikken

‘Er is misbruik van mij gemaakt’

 

Waar: Politierechter Badhoevedorp (Justitieel Complex Schiphol)

De zaken: Invoer van cocaïne

Uitspraken: twee vorderingen toegewezen, twee zaken wettig en overtuigend bewezen (negen maanden en vijf maanden celstraf, met aftrek van voorarrest)

Je stopt je koffer vol met cocaïne of slikt een lading bolletjes in, stapt in de 747 naar Amsterdam, werkt de boel eruit, draagt de cocaïne over of gaat ermee de boer op. Laat de kassa maar rinkelen. Als de smokkelreis minder fortuinlijk afloopt en in de cel, dan is het excuus nooit geldzucht of gemak, maar zijn het altijd geldzorgen en de dramatische omstandigheden thuis. Zo ook vandaag (22 augustus) in de rechtszaal van politierechter Wassenaer-Westgeest in het Justitieel Complex Schiphol.

 

Koffer

Om 10 uur is het de beurt aan de 33-jarige Y. Woonachtig in Ecuador, geboren in Turkije en meer dan vijftien jaar in Brussel gebivakkeerd. En dus vertaalt de tolk uit het Frans. Y. vertrok deze winter met een koffer vol cocaïne (1,495,2 gram om precies te zijn) vanuit Quito naar Amsterdam. Hij had de geprepareerde koffer voor 5.500 dollar van cocaïnehandelaren gekocht om de coke uiteindelijk in Belgische cafeetjes voor 70 duizend dollar aan de man te brengen. Een vette winst, maar dan wel, zo betoogt de onberispelijk ogende en nimmer veroordeelde Y., om te kunnen zorgen voor zijn depressieve echtgenote in Quito. “Er is misbruik van mij gemaakt”, aldus de cokekoerier. “Ik heb erg veel spijt.”

 

Onderdak

Y. wil zo snel terug naar Ecuador, om vervolgens werk en onderdak te zoeken in België. “Het is heel erg zwaar in de gevangenis, zeker met twee kinderen thuis en een zieke vrouw.” Officier van justitie Kooper-Gerritsen herinnert de politierechter eraan dat de coke een straatwaarde had van 300 duizend euro en dat Y. geen verschoppeling is die werd gebruikt door de cocaïnemaffia, maar een ontwikkelde man die meer dan 5 duizend dollar op tafel kon leggen voor een koffer met coke. Gezien de grote hoeveelheid cocaïne, vindt ze daarom een straf van 12 maanden onvoorwaardelijk, met aftrek van 85 dagen voorarrest, billijk.

 

Dat vindt advocaat Kate Lans niet. “Mijn cliënt heeft geen strafblad, hij heeft vanaf het begin meegewerkt en de waarheid verteld. Ik zou u willen vragen om rekening te houden met zijn persoonlijke omstandigheden”, aldus Lans. Acht maanden onvoorwaardelijk en vier maanden voorwaardelijk vindt ze redelijk. Politierechter Wassenaer-Westgeest wil best de persoonlijke omstandigheden en de openheid van Y. in overweging nemen, maar als hij zo begaan was met zijn zieke vrouw, dan had hij toch ook die 5.500 dollar voor de cokekoffer aan haar kunnen uitgeven? En dus komt de politierechter uit op negen maanden onvoorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. “Merci”, zegt Y. netjes tegen zijn advocate.

 

Schulden

Advocate Land verdedigt ook de laatste verdachte van deze ochtend, de 30-jarige Curaçaoënaar Ulrich W. Geen onbekende in de wereld van de cokesmokkel. In 2004 werd hij in Nederland tot vijftien maanden cel veroordeeld en drie jaar geleden zat hij zes maanden in het gevang op Curaçao. Toen was hij reeds voor vertrek naar Amsterdam gesnapt, nu gebeurde dat bij aankomst. Op Schiphol bleek dat W. 41 bolletjes met een totaal gewicht van 363,8 gram had ingeslikt. “U weet hoe gevaarlijk dat is?”, vraagt de politierechter. Tja, hij was via Facebook in contact gekomen met een Hollandse dame, die hem had voorgesteld om samen te wonen. En wat doe je dan? Dan ga je op die manier naar Amsterdam.

 

Uitweg

Niet de gemakkelijke centen, maar de schulden (de telefoonschuld beliep zo’n 4 duizend euro) hadden Ulrich W. ertoe bewogen om voor 2.500 dollar in zee te gaan met Colombiaanse drugshandelaren. “Ik zag geen andere uitweg”, zegt hij. Officier van justitie Kooper-Gerritsen is niet onder de indruk. “Je kunt als recidivist toch niet volhouden dat je in de val bent gelopen? En telefoonschulden zijn luxe-schulden.” Toch wijkt ze niet af van de landelijke richtlijnen. W. heeft meer dan vijf jaar geleden zijn straf in Nederland uitgezeten en van de gevangenisstraf op Curaçao is geen uittreksel. En dus eist ze vijf maanden celstraf, met aftrek van 83 dagen voorarrest. Juist ómdat Ulrich W. openheid van zaken heeft gegeven over zijn detentie op Curaçao en omdat hij schulden had (“schulden zijn schulden”), vindt advocate Kate Lans dat de rechter enige clementie mag tonen. Ze stelt een gevangenisstraf voor van 83 dagen. “Wilt u nog wat zeggen”, vraagt rechter Wassenaer-Westgeest aan Ulrich W. “Het spijt mij. Ik zal het nooit meer doen.” “De vorige keer had u ook vast spijt”, zegt de politierechter streng. Ze komt uit op de eis: vijf maanden onvoorwaardelijk, met aftrek van voorarrest.