terug

Hoger beroep taximoord

DEN BOSCH – De 27-jarige man die in april vorig jaar definitief tot 15 jaar cel is veroordeeld vanwege de moord op de Tilburgse taxichauffeur Radj Ramdin (37) in Kaatsheuvel neemt alle schuld op zich. ,,Ik heb alle schoten gelost. De anderen hebben er niks mee te maken’’, zei hij vrijdag toen hij onder ede als getuige optrad bij het gerechtshof in Den Bosch.

In de Brabantse hoofdstad vond het hoger beroep plaats van de vrijgesproken verdachte en de eveneens tot 15 jaar cel veroordeelde man vanwege hun vonnis in de zogenoemde Tilburgse taximoord op 9 oktober 2010. De aanklager eiste vrijdag respectievelijk 12 en 18 jaar tegen hen.

Het Openbaar Ministerie geloofde geen snars van de bekentenis, die volgde op een ontkenning. De man kwam met zijn onthulling nadat het hof had verzekerd dat hij niet meer straf kon krijgen dan hij al had gekregen.

Dat kan niet, omdat hij als enige veroordeelde niet in hoger beroep ging. Zijn verklaring werpt wel nieuw licht op het vonnis dat de rechtbank in Breda velde. Die stelde dat ze niet wist wie van de twee veroordeelden schoot.

Het Openbaar Ministerie ging er toen – en nog steeds – vanuit dat de man van 27 het eerste schot loste en de 45-jarige verdachte daarna het pistool leegschoot. De rechtbank gaf alleen aan dat er sprake was van nauwe samenwerking en veroordeelde beiden tot 15 jaar. De derde verdachte zou hebben gehoord wat de plannen van zijn vrienden waren en meteen zijn weggerend toen dat kon. De rechtbank sprak hem vrij.

De man die werd vrijgesproken weigerde verklaringen af te leggen, hoewel hij in de afgelopen jaren verschillende verklaringen aflegde. ,,Ik heb alles al gezegd’’, was tientallen malen zijn antwoord. Het hof ergerde zich merkbaar aan die houding. ,,U loop het risico, het hele grote risico, dat het hof niet kan uitleggen waar de fout in uw verklaringen zit. Het hof kan daardoor weleens tot de verkeerde conclusie komen en als wij iets bepalen is het eigenlijk over.’’

De tot 15 jaar veroordeelde verdachte ontkende met de moord te maken te hebben.

De familie hoopt van het gerechtshof antwoord te krijgen op de vraag wat er nu precies is gebeurd. ,,Het doet pijn dat wel nog steeds niet weten wat er is gebeurd.’’

Het hof doet waarschijnlijk 6 december uitspraak.

 

door Pieter van Klinken

BRON: Brabants Dagblad, 9 november 2013