terug

Salih K. dumpte dochter als oud vuil in een putje

Salih K. dumpte dochter als oud vuil in een putjeHAARLEM – Rechters van de rechtbank Haarlem gaan afdalen in de kelder van de Brinkmannpassage om zelf te zien onder welke omstandigheden een meisje van vijftien jaar daar door haar vader als oud vuil in een afvalput kon worden gedumpt.
Voor het eerst verscheen gisteren verdachte Salih K. (46) in het openbaar in de rechtszaal waar hij zich vermoedelijk over een halfjaar moet verantwoorden voor poging tot moord op dochter Rukiye, die op 2 juni met gebroken schedel op wonderbaarlijke wijze heeft weten te ontsnappen aan zijn moordlust.

Volgens beschuldiging van officier van justitie mevr. mr. M.A. Oudendijk heeft vader haar de keel dichtgeknepen en heeft hij haar met een zaklamp op haar hoofd geslagen. Vervolgens heeft hij haar in een plastic zak gewurmd en haar zo laten zakken in een deels met water gevulde vetput, bedoeld voor het opvangen van etensvetten van de horeca die niet in het riool terecht mogen komen.

Rukiye, die eigenlijk vaders oogappeltje was, wist zich nadat haar vader was verdwenen te bevrijden. Via een nooduitgang van de kelder kwam zij in een boekhandel aan de Barteljorisstraat terecht, waar men zich over haar ontfermde.

Salih K., die bekendstaat als een lieve, aardige en bescheiden man, kende de plaats van het misdrijf goed, doordat hij er werkzaam was als schoonmaker. Rukiye vond het in eerste instantie dan ook niet vreemd dat hij dáár met haar had afgesproken.

Wat K.’s motief is geweest, en of ’t werkelijk allemaal zo gegaan is, is volgens zijn advocaat mr. Robert Mesland niet duidelijk: „Hij verklaart er niets over.” Op de suggestie dat de man niet kon verkroppen dat zijn dochter te veel ’verwesterd’ was, wilde hij niet ingaan.

De rechtbank beslist binnenkort of Salih K. psychiatrisch moet worden onderzocht.

Bron: Telegraaf, 10 september 2009