terug

Albert Janssen hoort 2,5 jaar cel eisen

Albert Janssen hoort 2,5 jaar cel eisen

door Chris van Mersbergen DEN BOSCH – Albert Janssen heeft gistermiddag in de rechtbank in Den Bosch 2,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De Bossche zakenman (50) wordt beschuldigd van het stelselmatig plegen van faillissementsfraude. Hij werd 29 maart dit jaar opgepakt en zat 107 dagen in voorarrest. Janssen runde in Den Bosch onder meer het detacheringsbedrijf Sellform en een daaraan gelieerd callcenter.
In 2½ jaar tijd (2007-2009) gingen tien bv’s van Janssen failliet. Ook ging hij in 2009 persoonlijk failliet. Volgens de officier van justitie stonden de bv’s voor 2 miljoen in het krijt bij de fiscus en voor 1,5 miljoen bij overige schuldeisers.
Janssen wordt ervan verdacht geld te hebben gehaald uit bv’s die dreigden failliet te gaan. Daardoor zagen schuldeisers na het faillissement niets van hun geld terug. Ook zou hij valsheid in geschrifte hebben gepleegd, door onder meer een handtekening te vervalsen en valse facturen op te maken. Verder zou hij geen deugdelijke administratie hebben gevoerd.
De officier van justitie wond er geen doekjes om. Ze betitelde Janssen als veelpleger van faillissementsfraude, die niet schuwt om opzettelijk stukken te vervalsen. Janssen doet volgens de officier alles voor zijn ondernemingen, onder het motto ‘ondernemen, overleven, continuïteit’. „Een prachtige slogan, alleen de invulling die u er aan gaf, is niet kies.”
Janssen’s advocate Esther Vroegh bestreed de visie van de officier. Volgens haar zijn schuldeisers niet bewust benadeeld. Janssen heeft juist zijn best gedaan crediteuren hun geld te bezorgen, door stortingen van grote bedragen – ook privégeld – in bv’s in financiële nood. Ook ging er een beschuldigende vinger naar de ‘gerenommeerde’ accountant van Janssen. Veel van het tenlastegelegde zou op advies of met medewerking van de accountant zijn gebeurd.
Vóór Vroegh inhoudelijk op de tenlastegelegde feiten inging, vroeg ze de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens de advocate heeft het OM bewust telefoontaps achtergehouden, die de stelling dat Janssen vluchtgevaarlijk was onderuit halen. Janssen kreeg daardoor een aantal beperkingen opgelegd tijdens en na zijn voorlopige hechtenis. Als het verzoek van Vroegh gehoor vindt, mag het OM Janssen niet verder vervolgen.
Janssen, die tijdens de rechtszitting een op luxe papier uitgevoerde tijdsbalk uitdeelde waarin hij zijn kant van het verhaal uit de doeken doet, was uit het veld geslagen door de ‘absurde’ strafeis. „Ik heb 22 jaar werkgelegenheid gecreëerd in deze stad. Soms heb ik de belasting te laat betaald en soms niet. Maar ben ik dan meteen een crimineel?”
Uitspraak over twee weken.