terug

Cel voor harde klappen

Aanleiding: diefstal kilo wiet of EUR 10.000,-

door Arno Ruitenbeek

Haarlem – De politierechter heeft Nico V. (42) een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk gegeven voor een poging tot zware mishandeling in Santpoort-Noord. Vriendin Lisa S. (25) en broer Fred V. (44) kregen voor hun aandeel in de gewelddadigheden werkstraffen.

Het Haarlemse trio was op 27 september 2010 present op het parkeerterrein van de McDonald’s in Santpoort-Noord. Nico V. zat in zijn auto, de medeverdachten hadden zich verdekt op gesteld. Nico zou op de afgesproken plek met Lisa’s ex-vriend uit Velserbroek proberen hun problemen uit te praten. De ex had, volgens Nico, Lisa er van beschuldigd een kilo wiet ter waarde van 10.000 euro uit zijn huis te hebben gestolen. De drugs behoorden toe aan een vriend van de Velserbroeker. De laatste weigerde op de zitting opening van zaken te geven; hij hield het er op dat er ’tien rooitjes’ aan contanten waren verdwenen. De verklaringen van de verdachten onderling en die van het slachtoffer en ooggetuigen lopen ook uiteen. Nico en Fred wijzen naar elkaar waar het om het ergste geweld gaat. De broers zijn inmiddels dan ook gebrouilleerd. De rechter woog alles af en achttel bewezen dat van praten in Nico’s wagen niet veel terecht is gekomen. Nico sloeg de ander hard twee keer in het gezicht. Een hersenschudding en een kapotte neus waren het gevolg. Lisa, die via Nico’s mobiele telefoon meeluisterde, rende naar de auto toe, trok het rechterportier open en schreeuwde: ’Steek ’m, schiet ’m door zijn kop’. Fred en Nico sleurden hun hevig bloedende tegenstander uit zijn stoel en dienden hem nog een paar fikse klappen toe.

De officier van justitie wilde het ’geraffineerd’ opgezette plan en het grove geweld bestraft zien met acht maanden cel voor aanstichter Nico, waarvan twee voorwaardelijk. Opruier Lisa zou 150 uur onbetaalde arbeid, waarvan 50 als stok achter deur moeten krijgen. ’Helper’ Fred 90 dagen cel, waarvan 61 voorwaardelijk (hij zat 29 dagen in voorarrest) en 180 uur dienstverlening. De verdediging, Mr. Annieke Bloemberg en Mr. Esther Vroegh, deden voor Nico tevergeefs een beroep op zelfverdediging. De rechter nam de eisen voor Fred en Lisa over, maar vond dat Nico dan te zwaar gestraft zou worden.