terug

Heemsteedse ontuchtzaak

Bron: Haarlems Dagblad

HAARLEM – De politie Kennemerland is veel te laat in actie gekomen na de aangifte van seksueel misbruik door een 15-jarige Heemsteedse jongen de afgelopen drie jaar. Er zaten zeker zes weken tussen de aangifte begin november en het verhoor deze week van de jongen, tegen wie twee aangiftes van seksueel misbruik zijn ingediend. Bovendien was de politie zeker al sinds september 2010 op de hoogte van het misbruik.

De ouders van een van de misbruikte kinderen zeggen dat de politie hen heeft geadviseerd géén aangifte te doen, maar alleen een melding. Rechercheurs waarschuwden dat de jongen nog minderjarig was en dat de straf licht zou zijn bij een strafzaak. Ook zou een melding voldoende zijn voor de politie om in actie te komen om misbruik te voorkomen. Volgens de ouders heeft de politie dit echter onvoldoende gedaan.
De politie zegt in een schriftelijke reactie de gevoelens en reactie van de ouders te begrijpen. ,,Er is echter sprake van een misinterpretatie. De aanpak van zo’n misdrijf is aan de kant van politie en OM zwaar geprotocolleerd. Er wordt veel aandacht besteed aan het uitleg geven van de verschillende stappen in zo’n proces en wat daar gevolgen van zijn. Wij hechten hier aan, om ouders zo weloverwogen mogelijk hun keuzes te kunnen laten maken. Daarom wordt hen ook altijd na een intakegesprek een ruime bedenktijd gegeven voordat tot het opnemen van een aangifte wordt overgegaan. Het doen van aangifte is voor ons wel van belang omdat ons dat in staat stelt om beter onderzoek te doen. Wij betreuren de misinterpretatie.’’
De ouders van het 9-jarige meisje verwijten de ouders van de Heemsteedse verdachte dat zij onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun zoon af te schermen van zijn slachtoffers. Zo bleven er steeds vriendinnetjes van zijn zusje spelen en slapen, terwijl de ouders al twee jaar lang op de hoogte waren van de vergrijpen van hun zoon.
Esther Vroegh, de advocate van de familie, wilde gisteren geen commentaar geven omdat ’het onderzoek nog loopt en het gaat om een uiterst gevoelige zaak met een heel jonge verdachte en heel jonge slachtoffers.’